28 Kasım 2007

Damak tadı

(Gül'cüğüm, yazının başlığını 'damak tadı' koyunca sana bir selam etmeden geçemedim.) Fotoğrafta gördüğünüz bir 'scone'. Daha çok İngilizlerin, özellikle de beş çayı yanında yenmek üzere yaptıkları tatlımsı, bol yağlı ve ağızda dağılan çöreklerin tuzlu ve iri bir yorumu. Ben yapmadım. Görünce büyüsüne kapılıp almış, sonra da bayılarak yemiştim. İçinde bol peynir ve dereotu var. Anlaşılan tüm malzemeler birbirine yakışmış. Eh kolay mı, içinde bol tereyağı var, un var, krema, yumurta... Gel de lezzetli olma. Ben de yapsam deyip duruyorum tattığımdan beri ya henüz kısmet olmadı. Bilgi verebilmek için internette aranırken şu tarife rastgeldim. Bilmem yediğimle aynı mı? Denemek isteyen olursa hiç değilse fikir verir. Aramaya devam ederseniz eminim damak tadınıza uygun bir tarif bulursunuz. (Metro-Gastro dergisinin Kasım-Aralık sayısı çıkmış. Bu sayıda iki yazıyla yer alıyorum. Biri geleneklerimizde ekmeğin yeri, diğeri Kars'ta yetişen antik bir buğday türü üzerine. Lezzet dergisinin Aralık sayısında da çok severek yazdığım bir yazıyı bulacaksınız, söylemeyeyim, sürpriz olsun. Okuduğum bir kitabın verdiği ilhamla, ilk defa denediğim bir yazı türü. Bakalım okurken benim yazarken aldığım zevki alacak mısınız?)

19 yorum:

Nilay Cinisli dedi ki...

Sevgili Tijen,
Gerçekten de çok lezzetli görünüyor.Ben de birkaç tarif ariyayım hemen...Sevgiler

hatice dedi ki...

Sevgili Tijen, görüntüsüne bakınca hele birde içindekileri okuyunca, bu tarifi denemek için sabırsızlanıyorum, daha önemlisi yazılarınızı merak ediyorum, okuyacağım, kaleminize sağlık...sevgiler...

DAMLA dedi ki...

Merhaba Tijen,
uzuuuuun bir aradan sonra sana yorum yazıyorum!... Ben de bu peynirli-fesleğenliyi çok seviyorum. Yapmayı hiç denememiştim ama... İlk fırsatta deneyip nasıl olduğunu seninle paylaşırım :)

Mutfak Havlusu dedi ki...

Tijen ablacım nefis birşey bu kesin:)
çünkü dereotusever ve bunu peynirle hem çok yakıştıran hemde çok seven biri olarak birde üstüne annemde dereotunu(tüm otları sever ya:))çok sever bu tam bize göre tam:)
çok teşekkürler bu güzel şeyle bizi tanıştırdığın için.

Leziz Tarifler dedi ki...

Tijen'cim, denemedim ama scone tarifi www.joyofbaking.com sitesinde envai çeşit var. Ben o siteyi pek bir beğenirim. Bu arada müsadenle, senin bir tarifinden feyz alarak, kendime göre yorumladım, biraz önce de yayınladım ve seni sevgiyle andım.

Burcuk dedi ki...

Tijen abla ben Londra'daki en guzel scone yapan yeri kesfettim: Tate modern'in tepesindeki cafe-restoran'da yapiyorlar. Sicak sicak firindan cikiyor, bol uzumlu, tatli, yaninda koyu kivamda kaymak ve ev yapimi cilek receliyle geliyor. Buralara yolun duserse aklinda olsun;)

Sevgiler

Burcu

YILDIZNAF dedi ki...

Bizim peynirli, dereotlu kekimiz gibi. Ben de bayiliyorum bu lezzete. Tarif almak iyi oldu, paylastiginiz icin tesekkurler...

Unknown dedi ki...

Sen o yaziyi bana gonder, lutfeeeen! Bana gelmiyor dergi. :o(

adresim: info@elifsavas.com

Damak tadi deyince... damagimizla tad aliyoruz tabii ama birine sorsan, deli mi ne der! Halbuki dilimiz, damagimiz, hepsi onemli. Ustelik, damak tadi denen birsey var.

www.elifsavas.com/blog

Esra ve Zerrin dedi ki...

csnim nefis gorunuyor keske birde deneseydin tarifi :) nasil cesaret edim ben simdi :D yazilarini internet uzerinden okumak mumkunmu malum ben arnavutluktayim ya dergileri bulamam burada sevgiler yuregi guzel mutfak komsusu ;)

reality dedi ki...

Görünüşü çok güzel.Lezzetli olduğundan da eminim.
Sevgiler

Tijen dedi ki...

Elif'in link sorunu yüzünden ulaşamamış 2. yorumu:
"Ha, bir de, scone'a Ingilizler'in clotted cream dedikleri birsey surulur de yenir. Clotted cream'in tadi neye benzer, biliyor musun? Bizim kaymaga! Aynen kaymak tadindadir. Onun ustune de recel surulur. Scone'u ikiye, enine bolersin once tabii. Offf.... Nefis olur! Yapmasi cok kolay birsey."
*
Bu da 3. yorum:
"Ay,cenem dustu! Ya da parmaklarim dustu diyeyim! Sen kasar peynirli tarif vermissin, tabii asli hep tatli oluyor, o yuzden recel filan suruluyor!!!! Yoksa, dereotlu, kasarli, recelli... Himmmm.... Recelle kasar tamam da, dereotu! :oP"

Tijen dedi ki...

Hepinize teşekkürler yorumlarınız için. Evet çok güzel bir çörekti ve fırsat bulursanız denemenizi isterim. Elif'in de söylediği gibi, scone yapımı oldukça kolay bir çörek.

ayşegül laçinler dedi ki...

Nefis! nefis! İngilizler ağızlarının tadını biliyorlarmış:)

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Ben bunun tatlı versiyonunu denesem. Dereotuyla pek aram yoktur da. Yıldımız sadece z.yağlı baklada barışır kendisiyle. Ama görüntüsü çok güzelmiş. Ayrıca sizin yazılarınızı okuyup zevk almamak mümkünmü. Sevgiler.

Adsız dedi ki...

sevgili tijen seni ve yazılarını uzun zamandır takip ederim nekadar seviyeli güzel şeylerden bahsediyorsun.kalemine sağlık.bu kurabiyeye bende bayıldım.tabii malzemenin bolluğuna bakarsan nefis olmaması mümkünmü.tijencim benim senden bir ricam var mümkünse tabii.biz kurban bayramında yaklaşık 6 günlüğüne felan antalyaya gelicez.orada evimiz var birkaç senedir ara ara kaçıyoruz.senden ricam 2 ve 7 yaşında çocuklarımızla birlikte bu 6 günü nasıl değerlendirebiliriz.hep aynı yerleri gezmekten sıkıldık farklı yerler gezmek istiyoruz.yemek yemek için, eğlenmek için, pazar alışverişi için ,pastane ,kahvaltı.ekmek fırını, tavsiyelerini rica ediyorum.eğer burada sorun olursa mail adresimide vereyim.şimdiden teşekkürler..sevgiler.. bestegelekli@hotmail.com

Adsız dedi ki...

Merhabalar.Epeydir haberleşemiyoruz;bugün dergiyi aldım yazıları okudum çok güzel şeyler anlatmışsınız .İnsan okurken ruhu dinleniyor.Orada SİYEZ diye antik bir buğday cinsinden bahsetmişsiniz bizdede ESİRGEZ diye yerel esmer bir buğday cinsi var acaba alakalı olabilirmi? bulgurunu siz biliyorsunuz.İlk yazının girişindeki bölünmüş ekmek resmini görünce sayfayı ısırasım geldi gerisini anlayın. Birde yazıyı kaleiçinde antik kralyolunun üzerinde biryerde okudum .Nekadar antik ve romantik değilmi? ZNGL

İpek Kuscu dedi ki...

Bugün ,senin birbirinden güzel ,benim için bir o kadar değerli kitaplarının arasında kaybolduk.Ve senin kulaklarını çınlattık.Dergi eve geleli iki gün oldu ,ama ben daha okuyamadım hiçbirşeyi.Şimdi senin sayfalarını okumadan uyumayacağım.
Sevgilerim tüm aileye.

Tijen dedi ki...

Hepinize çok teşekkürler. Herkese teker teker yazamadığım zaman çok üzülüyorum ama bugünlerde böyle denk geliyor. Kusura bakmayın lütfen. Herkese güzel bir gün diliyorum ve güzel bir haftasonu.

Berceste dedi ki...

Tijen'im, önce afiyet olsun :) İlk tatlı ve üzümlü olanını yediğimde ah annemin kurabiyeleri demiştim. Tuzlusu taze taze pek güzel oluyor ama. Tarif için ben Delia'yı pek severim, bunu bir dene istersen: http://www.deliaonline.com/recipes/buttermilk-scones-with-cheshire-cheese-and-chives,1007,RC.html
Sevgiler...

Burcuk'cuğum, Tate Modern'e gidilip scone yenilecek ;-) Sağolasın!