29 Ağustos 2006

Bizim pazar sonbaharı karşılıyor

Bir duyuru: Kars projesinde çalismami saglayan (Anatolia Foundation'un iki kurucusundan biri) arkadasim Beti Minkin 18 Eylül'de baslayacak olan Likya Turu ile ilgili duyurusunu buradan paylasmami rica etti. Likya Yolu kitabinin yazari Kate Clow ile birlikte düzenledikleri bu gezide bol yürüyüs, saglikli yemekler ve yoga varmis. Benim bütçeme uygun degil ama aranizdan ilgilenenler varsa bilgi için tiklayiniz.

Hayatimin en mutlu döneminde oldugum söylenemez. Öyle bir bitkinlik, isteksizlik, sevksizlik. Genelde yazilara yansitmak istemiyorum ya içinde bulundugum ruh halini paylastigimda yalniz olmadigimi farkediyorum.

Geçen gün deniz kiyisina gittim günes batarken. Pek güzeldi. Yeni ay göz kirpiyordu. Tanrim dedim bu ne büyük bir güzellik. Ne olur bu topraklarin, havanin, denizin, bütün mucizelerin tadini çikarmaktan, daah da ötesi onlari görmekten mahrum etme bizi. Dün gittigim pazarda unutuverdim sevmedigim duygulari. Oradayken hep oldugum gibi dünyadan uzaklastim, tüm benligimle pazarin renklerine büründüm. Kendine ve komsularina çay dolduran adamin yüzündeki gülümsemeyi kayda geçirmek istedim. Çekebilir miyim resmini çay dökerken dedim. Çek dedi. Hanimi izin vermiyorum deyince eyvah dedim geç kaldin. Eglendik. O resmi çekip yoluma devam ederken bir baskasi kasadan çilek döküyordu tezgaha. Öyle bir koku yayildi ki parfümlendim. Döndüm, tadina baktim. Nasil da güzel. Yanimda kap yok. Torbada ezilecekler diye endiselendim. Aaa abla düsündügün seye bak dedi ona da çare var. Hemen delikli bir plastik kap çikardi. Elleriyle birer ikiser koydu çilekleri. Sen yaptigin isi severek yapiyorsun belli ki dedim. Öyle abla dedi, sevmesen yapilmaz ki. Dogru dedim, haklisin. Ne yapiyorsan yap severek yapmalisin. Eve geldim basladim yemeye. Aklimda saticinin gösterdigi özenle. Keske diyorum hepimiz tüm yasamimizda ve iliskilerimizde bir kaba çilekleri zedelemeden koymak için saticinin gösterdigi özeni gösterebilsek.

En üstteki kirmizilar da pazardan. Kurutmalik biberler. Görünce dayanamadim çektim. Kirmizi deyince aklima geldi, bizim bay TD'nin dostlariyla kurdugu 'look and relax' sitesine girdiniz mi hiç? Dün tesadüfen kesfettim. Bu haftanin konusu kirmizi. Herkesin fotograflarina açiklar. Arsive bakip iki kirmizili fotograf seçtim, yolladim. Bakiyor ve rahatliyorsunuz. Hepimizin ihtiyaci olan sey degil mi bu?

12 yorum:

Adsız dedi ki...

bu bıkkınlık ve bezginlik bize hayatın cilveleri....
ve mevsim geçişleri bunlar..merak etme herkes aynı duygularda bu ara....allah sağlık versin,bak bir pazara gitmek bile insanı nasıl da mutlu ediyor.
o çilekleri tek başına yedin di mi...aşkolsun....sana kışın bol elma yollayacağım,buraların elması meşhur malum...sevgiler...

Tijen dedi ki...

sevgili aysen,
ben gelip dalindan koparirim seninle belki! ne zamandir elma mevsiminde oralarda olma arzum var ve bir türlü gerçeklestiremedim. onca yakin olmama ragmen. sagol paylastigin duygular için.
tijen

Berceste dedi ki...

Tijeeeen, yani bu kadar guzel yazilir ! Senin yazilarini okurken canim pazara cikmak istiyor, oysa ayagima basan, iten kakanlardan dolayi nefret ederdim Turkiye'de iken, bir de araya kotuleri atmaya calisan saticilar yuzunden...Oysa senin yazin o kadar ic acici ki, o cay dokenin yuzundeki mahcup gulumseme o kadar insanca ve guzel ki ! Yaninda seninle pazara cikmak istedim. Biberleri yollasaydin ya Look and Relax'a ! Bakip rahatlardik :)

Sevgiler
Dilek

Tijen dedi ki...

dilek'cigim,
biberleri siteye koydugumda düsündüm ama zaten iki tane resim göndermistim, nasil olsa gören burada görür dedim. ne güzeller degil mi? bayiliyorum o yogun kirmiziya!
aslinda bizim pazar da çok kalabalik oluyor ama neyse ki her seyi teker teker seçip alabiliyorsun. sansliyim ki antalya'da da durum ayni. yani yarisi iyi yarisi çürük durumunu yasamiyorum hiç.
tijen

Mr_TD dedi ki...

sen o bibierleri de yolla :),onlar da süper bence :)

slmlar
TD

Tijen dedi ki...

olur tabii...

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

MERHABA TİJENCİĞİİİM,
MALUM MEVSİM DÖNÜMLERİNDE YAŞANILAN PSİKOLOJİDESİN SANIRIM;((BİRAZDA MAYANIN VARLIĞINA ALIŞMIŞTIN BİRDEN YALNIZLIKTA ÇÖKMÜŞ OLABİLİR HADİ ATLA GEL İSTANBUL'A MİSAFİRİM OL MUTLU OLURUM BELKİ RUHUNA DA İYİ GELİR NE DEMİŞLER TEBDİLİ MEKANDA FERAHLIK VARDIR;))ÇEKİMLERİM DE HENÜZ BAŞLAMADI BOL BOL DOLAŞIR EĞLENİRİZ;)))BU ARADA BİBERLERİN İNANILMAZ GÜZEL GÖRÜNÜYORLAR ASLINDA DÜN GECE YAZACAKTIM AMA BLOĞUN BİR TÜRLÜ AÇILMADI HERŞEYDE BİR HAYIR VARDIR BUGÜN İLK İŞİM SEMT PAZARINA GİTMEK OLDU KOŞA KOŞA KENDİMİ BİBERLERİN YANINDA BULDUM HEMEN ALDIM ASLINDA NE YAPACAĞIMI BİLMEDEN ŞUURSUZCA YAPTIM ALIŞVERİŞİ DÜŞÜN Kİ RESİMLERİN NE KADAR ETKİN;))EVE GELDİM HADİ DEDİM SALÇA YAPAYIM VE TAMAMDIR KIŞIN MİS KOKULU BİBER SALÇASI SAYENDE HAZIR;)))BUARADA ÇOK ÜZÜLDÜĞÜM BİR HABER ALDIM MEŞHUUR YILLARIN SALI PAZARI KALDIRILMIŞ SIRASI İLE DE TÜM SEMT PAZARLARI KALDIRILIYORMUŞ ÇOK ÇOK ÜZGÜNÜM BİZİM PAZARLARIMIZDA YALOVA'DAN GELEN KÖY DOMATESLERİ,SALATALIKLARI ADPAZARI'NDAN SOĞAN PATATES BURSADAN ŞEFTALİ DAHA NELER NELER GELİYORDU ŞİMDİ MARKETLERİN ZAMANI GEÇMİŞ KOFLAŞMIŞ SEBZE MEYVELERİNE KALACAĞIZ:((GERÇEKTEN ÇOK ÜZGÜNÜM ESNAFIMIZIN YÜZÜDE SİZİN ESNAFLAR GİBİ HERZAMAN GÜLER YÜZLÜ YARDIM SEVERLER ÇOK YAZIK OLACAK ÇOOOK.LAFI FAZLA UZATTIM AMA SENİN ÇAY İKRAM EDEN PAZARCIYA TEKRAR RASTLARSAN SANA ÇİÇEK TAKSİ'NİN AYŞE'SİNDEN SELAM GETİRDİM DE LÜTFEN O NASIL GÜZEL SICACIK BİR İFADEDİR BAYILDIM YAKALADIĞIN KAREYE, SENİN DE ELLERİNE SAĞLIK TABİİ.AY NE YAZDIM NE YAZDIM BİR SARIKIZI SORMADIĞIM BİRDE ÇİLLİ HOROZ NAPIYOR DEMEDİĞİM KALDI TİPİK MEKTUP OLDU BU MEKTUP;))))

munevver dedi ki...

Günaydın Tijenciğim,Ben sonbaharı yazdan daha çok seviyorum galiba.Pazardaki renk cümbüşü beni çok mutlu ediyor.Şu biberlerin güzelliğine ne demeli? Ne de güzel yazmışsın.Kalemine sağlık..

Tijen dedi ki...

zuhal'cigim çok tesekkürler davetin için. ne tatlisin! su anda burada olmak durumundayim ne yazik ki, ekim yazilarini yazma zamani geldi ve ben son günlerin mutsuzluguyla dogru dürüst çalisamadim. yani isler yine son haftaya kaldi. insallah ilk istanbul seferinde bulusuruz.
pazarlara gelince, antalya'da da pek çok semt pazarini kaldirdilar. simdi kapali alan yapiliyor, orada olacakmis. umarim istanbul'da da yapilir böyle bir sey ve pazarlardan yoksun kalmayiz.
*
münevver'cigim merhaba,
sonbahar gerçekten de tam bir bolluk mevsimi. ben de sonbahar pazarlarini daha bereketli buluyorum.
sevgiyle kal,
tijen

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Tijen,
Öyle güzel sıralamışsın ki,okurken adeta yaşadıklarını yaşamış hissi veren bir tat da yazıların.Ellerine gönlüne sağlık.
Sonbahar da sanki bütün kış sebzeleri bizlere merhaba demek için adeta birer ikişer tezgahlarda yerlerini alıp,uzaktan hadi ne duruyorsunuz gelin beni alın der gibi alışları..evet sanırım bu günlerde onları artık pazarlarda değilde marketlerin reyonlarında ve insanların mıncıklayıp mıncıklayıp bitkin bırakılmış bir şekilde görmek ve almak nasıl bir duygu olacak merak ediyorum..

Sanırım bende uzun yazıp sizi sıktım diye düşündüm birden,özürler!!

Seevgilerimle

Gül

Adsız dedi ki...

Sayın Tijen Hanım , istanbuldan Afyona geldikten sonra dış dünyaya açılan pencerem oldunuz .Malum sıkıntılar özellikle ani mevsim dönüşlerinde sıklıkla hissedilir oldu.Savaş, orman yangınları ,siyasi gerginlik hep olumsuz etkiler. Bu dönemde en iyi ilaç tempolu yürüyüşler ve B grubu vitaminleri.Paylaştıklarınız için teşekkürler.Annenize hürmetler

Kadriye dedi ki...

O biberler cok güzel görünüyor